Wat is een metal stud wand?

w_a_wat_is_een_metal_stud_wand.png

Een metal stud wand is een niet dragende binnenwand die opgebouwd is uit metalen profielen met daar tegenaan beplating geschroefd. Eventueel kan de metal stud wand opgevuld worden met isolatieplaten die u tussen de verticale metal stud profielen plaatst.

Een metal stud wand wordt toegepast als scheidingswand waardoor een ruimte opgesplitst kan worden in meerdere ruimtes. Op deze manier creëert u eenvoudig een nieuwe kamer of kantoor!

Toepassing van een metal stud wand

Met een hoge of lage scheidingswand kun je van een vertrek twee of meerdere ruimtes maken of deze juist scheiden. Een metal stud wand is dus toepasbaar in zeer veel situaties. Wilt u uw zolder opsplitsen in één of meerdere slaapkamers?

Dat kan snel en eenvoudig met een metal stud scheidingswand!

Ditzelfde geldt voor het creëren van:

  • één of meer kantoorruimtes
  • een hobbyruimte of
  • een zolderkamer

Een belangrijke kenmerk van een metal stud wand is dat er geen gewicht op rust. Dit betekent dat het geen dragende muur is.

Bij het monteren van een metal stud scheidingswand is het belangrijk dat de constructie tochtdicht wordt. Kieren en/of gaten kunnen de geluidsisolatie van de scheidingswand namelijk tenietdoen. Een tip hiervoor is om gebruik te maken van foamband die u in 2 banen op de horizontale profielen plakt. Het foamband is in rollen van 20 m¹ verkrijgbaar en je deze online bij ons bestellen.

Wij adviseren voordat je aan de klus begint een tekening van de scheidingswand te maken en geef de hoogte en breedte aan van de te bouwen scheidingswand en schets de plaatsen waar leidingen en een eventuele deur gemonteerd moeten worden. Aan de hand van deze tekening kunt u bepalen welk en hoeveel materiaal er nodig is.Het plaatsen van een metal stud wand valt onder "droogbouw".

Dit betekent dat er geen natte producten zoals beton, zandcement of lijm gebruikt worden.

Het grote voordeel hiervan is dat er geen droogtijd is, waardoor u direct kunt beginnen met het afwerken van de metal stud wanden. De gipsplaten kunnen naar wens worden geschilderd of behangen.


Opbouw van een metal stud wand

Een metal stud wand kun je opbouwen uit onderstaande materialen:


STAP 3

Met deze metal stud profielen wordt een framewerk gemaakt, ook wel rachelwerk van metaal genoemd waar tegen de beplating geschroefd wordt. De MSH/U profielen worden gemonteerd op de vloer en aan het plafond en de MSV/C profielen worden tussen de MSH profielen geklemt. De metalstud profielen zijn licht en eenvoudig te verwerken. Bovendien zijn ze stabiel en onbrandbaar.

De MSV profielen zijn voorzien van uitsparingen waardoor je eenvoudig de leidingen in de ruimte tussen de voor- en achterkant van de metal stud scheidingswand kunt aanbrengen.

De MSV profielen zul je in veel gevallen nog zelf op maat moeten maken. Dit kan met een ijzerzaag of een blikschaar die u online bij ons kunt bestellen. Mocht je de blikschaar hiervoor gebruiken, knip dan de twee zijden van het MSV profiel op de gewenste hoogte in, buig de zijden en knip vervolgens het profiel op maat.

De MSV profielen maak je ca. 1 cm korter dan de daadwerkelijke ruimte tussen de vloer en het plafond. Dit in verband met de werking van metaal.STAP 2

In de holle ruimte van de verticale MSV profielen kunt u isolatie toepassen. Dit kan met steenwol of glaswol. De keuze voor de materialen, zowel bij de beplating als bij het type isolatie, is bepalend voor de eigenschappen van de metal stud wand.

U kunt hierbij denken aan:

  • geluidswerendheid
  • stootvastheid
  • waterbestendigheid
  • brandwerendheid

Voor het aanbrengen van steen- of glaswol in de MSV profielen is het belangrijk dat alle MSV profielen met de open zijdes in dezelfde richting wijzen. Uiteraard met uitzondering van de laatste MSV profiel die niet met de open zijde naar de muur gekeerd zal zijn.


STAP 3

Tenslotte kan de beplating worden aangebracht. De beplating voor een metal stud wand kan bestaan uit verschillende materialen, bijvoorbeeld gipskartonplaten of gipsvezelplaten zoals Fermacell.

De gipsplaten worden op maat gesneden voor een verticale plaatsing en moeten ca. 1 cm korter zijn dan de hoogte tussen de vloer en het plafond.

Het op maat snijden van een gipsplaat kan met een afbreekmes. Deze kunt u ook online bij ons bestellen. Zorg voor voldoende voorraad en bestel online een extra pakje met afbreek reservemesjes met een pakinhoud van 10 stuks.

Nu kun je de gipsplaten vastschroeven met snelbouwschroeven van 25 mm of 35 mm. Dit is afhankelijk van de opbouw van de wand met een enkele beplating of dubbele beplating aan weerskanten.

Voor het sluiten van de metal stud wand breng je desgewenst elektra, wateraan- en afvoerleidingen aan.

Uitsparingen in de metal stud wand voor bijvoorbeeld stopcontacten maak je met een gaten- of decoupeerzaag.

Monteer vervolgens de andere zijde van de scheidingswand en begin met een halve gipsplaat ten opzichte van de gipsplaten van de tegenoverliggende scheidingswand. Dit in verband met de stevigheid en de brandwerendheid van de scheidingswand.

Gerelateerde producten