Handleiding metalstud wanden plaatsen

h_a_handleiding_metal_stud_wand_plaatsen_1.jpg

Hoe plaatst u een metal stud wand en waar moet u aan denken?


Heeft u de wens om een extra ruimte te creëren of wilt u een voorzetwand plaatsen, dan is een metal stud wand de ideale oplossing. De wanden zijn snel en eenvoudig te monteren, licht van gewicht en hebben ook nog eens zeer goede brandwerende en geluidsisolerende eigenschappen.Onderstaand leggen wij u in 7 stappen uit hoe u een metal stud wand moet monteren en waar u aan moet denken.


1. Het monteren van de horizontale metal stud profielen


Bepaal eerst de plaats van de metal stud wand en teken op de vloer de plaats van de horizontale metal stud profiel af met een potlood of viltstift.

Leg de metal stud profiel op de grond op de plaats van de potlood streep en schroef hem vast aan de vloer met schroeven (om de 60 cm).Als de vloer van beton is kunt u slagpluggen gebruiken en boort u met de boor door het metal stud heen zo de beton vloer in.
Als de horizontale metal stud profiel vast zit aan de vloer, tekent u de eerste verticale metal stud profiel tegen de muur af met een waterpas.


Boor vervolgens de verticale metal stud profiel aan de muur vast.

Neem nu nog een verticaal metal stud profiel en knip deze met een blikschaar op lengte (meet van vloer tot plafond en trek daar ca.  5 mm van af).


Neem een horizontale metal stud profiel en plaats deze op de verticale metal stud profiel die al aan de muur zit en zet de tweede verticale metal stud profiel recht overeind en leg de horizontale metal stud profiel ook daar boven op.

 

Houd deze verticale metal stud profiel ook waterpas en boor de horizontale metal stud profiel nu vast aan het plafond.


2. Verticale metal stud profielen monteren

Als de horizontale metal stud profielen gemonteerd zijn aan de vloer en het plafond kunt u beginnen met de verticale metal stud profielen. De verticale metal stud profielen worden om de 60 cm geplaatst.


Voor het op maat maken van de metal stud profielen kunt u het beste het juiste handgereedschap gebruiken, de blikschaar.


Voor een ervaren monteur is het "blik knippen" een snelle en eenvoudige manier om de metalstud profielen op maat te knippen. De metalstud profielen zijn vervaardigd uit sendzimir verzinkt staal en hebben met een materiaaldikte van 0,6 mm scherpe randen en kanten. Een waarschuwing is dan ook zeker op zijn plaats.


Meet eerst de afstand van vloer tot plafond. Trek van de lengte een 1 cm af en knip de verticale metal stud profiel op deze maat. Plaats de eerste verticale metal stud profiel met de open zijde naar het MSV profiel op de wand. De dichte achterkant van dit profiel dient op ca. 50 cm vanaf de muur geplaatst worden. Nadat het profiel waterpas is gezet, kunnen de overige verticale metal stud profielen om de 60 cm (hart op hart) geplaatst worden. Zet alle verticale metal stud profielen met de open zijde de zelfde kant op.


3. Gipsplaten monteren en op maat maken

Als het framewerk eenmaal staat, is het tijd om de gipsplaten te gaan monteren. De eerste gipsplaat moet op breedte worden gemaakt. Leg de gipsplaat op een vlakke ondergrond en snij deze met een scherpe afbreekmes op maat. (Neem de totale hoogte en trek er 1 cm vanaf dus als de hoogte van de wand 259 cm is maakt u de plaat op 258 cm.)Als de plaat op lengte is, zet u hem recht overeind tegen het metalen framewerk aan. Til de gipsplaat strak tegen het plafond en schroef hem vast met de schroefmachine.


TIP! Leg een strook gips tegen de wand en plaats de gipsplaat er boven op dan hoeft u niet te tillen en als de plaat vast zit verwijdert u de strook.


Zet de tweede plaat tegen de eerste aan op de zelfde manier en ga zo door tot de hele wand dicht is aan één zijde.


4. Isoleren van de wand

Als de wand enkelzijdig is voorzien van gipsplaten kunnen we beginnen met het isoleren van de wand. Plaats de steenwol of glaswol in de wand opening. Stapel de isolatie op tot boven aan toe en snij de laatste op lengte. Begin met het restant in het volgende "vak van 60 cm" en stapel wederom tot boven aan toe.


5. Voorzieningen maken

U kunt nu eenvoudig de voorzieningen maken voor bijvoorbeeld stroom, water en verwarming.


Achterhout t.b.v. ophangingen kunnen nu ook worden geplaatst. Het achterhout bij ons in de shop kan zo in de wand geplaatst worden deze is op maat te bestellen. Hij moet enkel aan de kanten gezaagd worden.De elektra buis kan door de openingen die standaard in het staanders zitten daardoor is het voor iedereen makkelijk aan te brengen zonder te moeten boren in de profielen.


6. Sluiten van de wand

Zodra alle isolatie en voorzieningen klaar zijn kan de andere kant van de wand dicht gezet worden met gips.


De gipsplaten die nu tegen de wand komen moeten niet recht tegen over de eerste gipsplaten staan maar moeten verspringen t.o.v. de andere plaat. Daardoor zitten de naden niet recht tegen over elkaar en is er een sterkere constructie en zal de isolatie waarde van de wand beter zijn.7. Afwerking van de metal stud wand

Als de wand er eenmaal staat wilt u hem natuurlijk graag afwerken. Op dit moment heeft u schroefgaten en verticale naden. Voor de verticale naden gebruikt u gaasband.

Het gaasband/voegband is om te voorkomen dat de naden later gaan scheuren. Het gaasband kunt u gemakkelijk plakken in de naden. Het is zelf klevende band en zal dus eenvoudig hechten aan de gipsplaat. Plak de band van boven naar beneden en snij hem beneden voorzichtig door met een mesje of plamuurmes.


Als het gaasband is aan gebracht kunt u beginnen met het vullen van de naden en schroefgaatjes.  Gebruik hiervoor de kant en klare vuller. Breng deze met een plamuurmes aan.


TIP! Breng niet te veel vuller aan deze moet u later weer weg schuren. Het is beter om twee maal iets minder aan te brengen. Dan zal hij bijna zonder schuren klaar zijn.


Koop uw metal stud wand online


Via onze wanden wizard is het eenvoudig een complete metal stud wand te kopen. U vult een aantal gegevens in, waarna ons systeem alle benodigdheden voor uw wand berekend.

Gerelateerde producten