De 10 belangrijkste tips voor het plaatsen van een metalstudwand!

De_10_belangrijkste_tips_voor_het_plaatsen_van_een_metalstudwand.jpg

Een metalstud wand plaatsen, is vrij eenvoudig. Wel zijn er bepaalde dingen waar u van tevoren even over na moet denken en of rekenschap mee moet houden. Denk hierbij aan de te bestellen materialen de benodigde gereedschappen en hulp bij het naar binnen brengen van de materialen. 

Tip 1: Bestel de juiste gipsplaten

Als u een wand wilt plaatsen en u moet de materialen bestellen, denk dan goed na welke gipsplaten u besteld. Denk hierbij aan de lengte en de breedte van de gipsplaten.

Stel: U wilt een wand plaatsen op zolder en de nok van uw dak heeft een hoogte van 3500 mm, dan is een gipsplaat van 3600x1200x12.5 mm ideaal voor het plaatsen van de wand.
Maar hoe krijgt u deze gipsplaten via de trap op zolder?

Kunt u ze makkelijk naar boven brengen door het trappengat?

Meet voor u de gipsplaten besteld eerst alles goed op en kijk of u de gipsplaten ook op de werkplek kunt krijgen.

Naast de gipsplaten van 1200 mm breed hebben wij ook gipsplaten van 600 mm breed. Deze gipsplaten zijn over het algemeen wat handzamer voor transport en kunnen vaak naar elke etage gebracht worden. 
Bestel hier de juiste gipsplaten.

 

Tip 2: Profielen stellen op bestaande vloerbedekking

Voor het uitzetten van de metalstudwanden moet u de maten op de vloer zetten. Als hier al vloer bedekking in zit, is het aftekenen op de vloer bijna niet te zien. Dan is het handig om een rol schilders tape te gebruiken voor het aftekenen van de maten op de vloer.

Plak op de plaats waar de metalstudwand komt een stukje tape op de vloer en teken op de tape de maten van de metalstudwand af. Vervolgens kunt u het metalstud op de vloer leggen en vast boren langs de maatvoering die op de tape staat afgetekend.

Zodra u het vloerprofiel (MSH profielen) heeft vast gezet kunt u het plakband met een mesje los snijden en verwijderen.

Tip 3: Tapijt in snijden i.v.m. het boren

Als u het metalstud op de vloer wilt vast boren met een klopboormachine en er ligt tapijt op de vloer is er een risico bij het boren dat uw tapijt stuk gaat.

Als u namelijk tapijt heeft met een vleug kan het tapijt door het warm worden en draaien van de boor vast komen te zitten aan de boor. Door het vast zitten aan de boor zal de vleug los getrokken worden uit de rug van het tapijt waardoor enorme zichtbare schade aan uw tapijt zal ontstaan.

U kunt dit voorkomen door het tapijt voorzichtig met een mesje in te snijden naast het metalstud profiel. Denk tijdens het snijden wel om uw handen en vingers want ook het metalstud profiel is zeer scherp en u kunt vrij snel een snij wond oplopen.

Tip 4: Staanders open buigen aan de boven zijde

Als het onder en boven profiel (MSH profielen) is gemonteerd, kunnen de staanders/stijlen (MSV profielen) geplaatst worden.

U meet de hoogte van vloer tot plafond en trekt er vervolgens 1 cm van af en u heeft de lengte van de staander. Als deze is geknipt met de blikschaar kan hij gemonteerd worden in de onder en boven profielen (MSH profielen).

Als de staander (MSV profiel) is neergezet, zal deze aan de boven zijde vaak een beetje loszitten en daardoor kan deze metalstud profiel (of meerdere) vallen met alle schade van dien. Om dit te voorkomen is er een klein handigheidje die u kunt doen. Voordat u de staander (MSV profiel) op zijn plaats zet, kunt u de staander (MSV profiel) iets uit elkaar buigen aan de bovenzijde waardoor hij na het plaatsen strakker in de boven profiel (MSH profiel) zit.

De metalstud profiel zal niet meer omvallen en is toch nog makkelijk te verschuiven om hem op maat te zetten.

 

Tip 5: MSV profielen vastschroeven aan MSH profielen

Als u de MSV profielen tussen de MSH profielen plaatst dan kunt u de MSV profielen iets uit elkaar buigen, maar heeft u daar toch wat problemen mee dan is er ook een andere mogelijkheid.

U kunt de MSV profielen ook aan de MSH profielen vastschroeven middels teksschroeven. Dit zijn kleine schroefjes met een platte kop die u zowel boven als beneden aan weerskanten met elkaar vastschroefd.

Bekijk hier de teksschroeven. 

 

Tip 6: MSV profielen verbinden aan MSH profielen

Als u graag mag klussen en u monteert vaker dan één keer scheidingswanden met metalstud profielen dan is handig om hiervoor een gereedschap aan te schaffen. Wij hebben de fixeertang op onze site staan die u bij de bestelling snel en eenvoudig kunt mee bestellen.

Met deze fixeertang knijpt u de MSV en MSH profielen samen waardoor deze met elkaar verbonden worden. Dit samenknijpen doet u zowel aan de boven- als aan de onderkant.

Een handige tool voor de vakman! 

Tip 7: Alle profielen gelijk neerzetten

Als u de metalstudprofielen gaat plaatsen, kijk dan goed hoe u de metalstud profielen neerzet. De metalstud profielen zijn namelijk allemaal voorzien van gaten of openingen. Deze gaten zitten in de profielen om elektra en/of waterleidingen in de wand te kunnen plaatsen.

Zet daarom alle metalstud profielen met de gaten onder of boven, omdat u dan vrij gemakkelijk met uw leidingen door de wand heen kunt om vervolgens de voorzieningen te maken.

Als u de metalstud profielen ongelijk plaatst, zullen de leidingen van boven naar beneden doorgevoerd moeten worden en weer naar boven (dat is niet handig!).

Plaats ook alle metalstud profielen met de open kanten gelijk zodat de isolatie makkelijk in de metalstud wanden geplaatst kan worden.

Tip 8: Gipsplaten op 1/3 e van de staander plaatsen

Als u begint met het plaatsen van de gipsplaten is het handig om met een halve plaat te beginnen tegen de muur.

Zet de eerste gipsplaat goed waterpas. Als de gipsplaat aan de muurzijde vast zit, zet u de staander (MSV profiel) met de open kant voor 1/3e deel achter de gipsplaat zodat er nog 2/3 e deel zichtbaar is.

Schroef de gipsplaat nu vast op de staander (MSV profiel). Doordat de rug zijde van de staander nu nog zichtbaar is kan de volgende gipsplaat daar tegen aangezet worden en ook worden vastgezet.

U kunt hier nu niet bij met uw hand om hem vast te houden, maar dat is ook niet nodig.

U schroeft namelijk aan de sterke kant van de staander (MSV profiel) en heeft 2/3 e deel beschikbaar.

Tip 9: Zet de gipsplaten vrij van de vloer

Als u begint met het plaatsen van de gipsplaten is het handig om de gipsplaten vrij van de grond te monteren.

Dit is belangrijk i.v.m. optrekkend vocht. Als de gipsplaten namelijk op de grond staan, kan er in de toekomst water of vocht van onder in de gipsplaten terecht komen.

Vocht in de gipsplaat veroorzaakt schimmel. En als de metalstudwanden zijn afgewerkt met bijvoorbeeld behang zult u het niet direct opmerken. Daarom ons advies de gipsplaat een halve centimeter van de grond te plaatsen tijdens de montage.

Voorkomen is beter dan genezen.

Tip 10: Isoleren met een mondkapje

Als u begint met het isoleren van de metalstudwand is het verstandig om een mondkapje te gebruiken.

Als u het steenwol of glaswol moet snijden en gaat plaatsen in de metalstudwand zullen er kleine stofdeeltjes vrijkomen. Het is daarom verstandig om een mondkapje te dragen en eventueel katoenen handschoenen te dragen.

Ook als u geen stof ziet, is het er wel degelijk. De deeltjes kunnen ook op de huid irriteren dus voorkom wrijven als u iets van jeuk voelt.

Afspoelen met water is het handigst.

Gerelateerde producten